Директива за тютюневите изделия - ДТИ

На 03 Април, 2014 година, Европейският Парламент прие Директива за тютюневите изделия -2014/ 40/ ЕС относно производството, представянето и продажбата на тютюневите и свързаните с тях изделия.

 

Какво означава това за българските производители и дистрибутори на тютюневи изделия?

 

На 20 Май 2019 година, всички производители и дистрибутори ще бъдат задължени да верифицират движението на всеки палет, кашон, стек или кутия/ пакет цигари/ тютюн от момента на произвеждането до момента на предаването на стоката в магазина за продажба на дребно.

Срокът е задължителен за всички цигари и тютюн за свиване. Срокът за останалите тютюневи изделия е 20 Май 2024 година.

 

Как ще се извършва верификацията?

 

Верификацията се извършва като се сканира уникален идентификатор, който е кодиран. Позволени са три вида кодировки – DOT Code, Data Matrix и QR Code. На ниво кутия, приетата кодировка е DOT Code. Избрана е защото позволява много голяма бързина на принтиране за разлика от останалите видове. Друго предимство на DOT Code е и възможността да бъде разполаган в различна от правоъгълна или квадратна форма, което е задължително при 1D и 2D баркодовете.

За да имате възможност да сканирате DOT Code, трябва да имате устройство, което позволява това. Такива устройства може да намерите при мобилните терминали на Honeywell.

Освен устройство за сканиране на уникалният идентификатор, ще Ви е нужен и софтуер, който да изпрати данните до специализиран сървър. Там сканираните данни се проверяват и записват. Нужният софтуер може да вземете от Honeywell като самостоятелно приложение или да го интегрирате към съществуващият Ви софтуер.

 

Софтуер



Приложението на Honeywell, което може да бъде изтеглено от Play Store се казва Movilizer.

Чрез него може да верифицирате стоките, да следите за техните движения, да управлявате правата на служителите си, да проверявате съобщенията до Европейският рутер, да модифицирате грешните съобщения и други. Софтуерът на Movilizer е наличен и на български език.

Повече за Movilizer може да прочетете ТУК

 

Хардуер

 

Възможните мобилни компютри, чрез които да сканирате уникалните идентификатори и да изпращате необходимите данни в съответствие с изискванията на Директива 2014/ 40/ ЕС са:


   Honeywell Dolphin CT60 – повече за него прочетете ТУК

  
    Honeywell Dolphin CT40 – повече за него може да прочетете ТУК


     Honeywell ScanPal EDA51 – повече за него може да прочетете ТУК


    Ръчен скенер Xenon 1902gHD – повече за него може да прочетете ТУК